Waarom?

waaromMet die vraag zitten wij constant te worstelen. Waarom is er zo onnodig veel geweld op straat en waarom lijkt het erop dat dit alleen maar toeneemt naarmate de tijd verstrijkt. Ons team probeert hier antwoorden op vinden door met slachtoffers en daders te praten en informatie te verzamelen over incidenten.

Maar waarom zijn wij bezig met dit project? Je hoeft maar een paar keer naar het nieuws te kijken of een lokale krant te lezen en het is weer raak. Er is weer ambulance personeel lastig gevallen tijdens de reanimatie van een slachtoffer. De politie heeft weer eens klappen opgevangen van hangjongeren en de bloemist op de hoek van de straat kreeg gisteren de schrik van zijn leven toen twee gewapende mannen zijn winkel binnenkwamen.

Wij vinden dat dit zo niet langer kan. Er is te veel geweld in onze samenleving en wij willen er alles aan doen om dit te minderen. Het gaat hier niet om een creëren van een ideaalbeeld maar om het streven naar iets moois en je ergens voor inzetten.

Soms gebeurt het ook dat de politie weer rake klappen uitdeelt. De politie is inderdaad in sommige gevallen bevoorrecht om geweld te gebruiken, maar alleen als dit niet anders kan of als zijn/haar eigen leven in gevaar is. Kijk maar naar het onderzoek rond de dood van de Turkse Ihsan Gürz.

In 2011 overleed hij in het ziekenhuis. Volgens de artsen en politie kwam dit door hartfalen. Maar de nabestaanden beweren dat politiegeweld de oorzaak was. Ihsan was gearresteerd als een onhandelbare klant in een snackbar in IJmuiden en werd kort daarna bewusteloos zijn cel binnengedragen.

Volgens de vader en zijn advocaat waren de omstandigheden die op de bewakingscamera’s van de gevangenis te zien waren ‘onmenselijk’. Zo zou Ihsan zijn mishandeld en op een dusdanige manier zijn toegetakeld dat hij een aantal dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed. Hoewel de zaak nooit officieel tot een einde is gekomen, is ook hier weer sprake van zinloos geweld. Zinloos geweld van het slachtoffer, maar nog meer dat van de politie.

Wij zijn ervan overtuigd dat geweld van alle partijen en in welke vorm dan ook tot niks goeds zal leiden. Een van onze meest inspirerende personen is daarom ook Mahatma Gandhi en zijn manier van geweldloos verzet. Wij hopen om zijn idealen door te geven aan de volgende generatie.