Sporen van geweld te zien in DNA

moldavie-headerAmerikaanse onderzoekers aan de Universiteit van Duke weten aan het blad Molecular Psychiatry te melden dat het DNA van kinderen tekenen van ouderdom vertoont mits de kinderen op jonge leeftijd in aanraking zijn gekomen met fysiek geweld.

De onderzoekers keken specifiek naar de Telomeren – stukjes aan het uiteinde van DNA die voorkomen dat ze uit elkaar vallen – en constateerden dat deze korter werden naarmate een kind meer met geweld in aanraking is geweest. Dingen als vetzucht, stress en roken verkorten ook de telomeren, waardoor een stuk DNA zich minder vaak kan kopiëren dan normaal.

Resultaat: een vroege veroudering van het DNA en daarmee ook het menselijk lichaam. Het onderzoek bestond uit ruim 1000 Britse tweelingen, geboren in de jaren 90. Over de jaren heen werden bloedmonsters getapt en aandachtig onderzocht. Hieruit bleek dat kinderen die maar twee keer fysiek geweld tegen hun persoon hebben meegemaakt significant kortere telomeren bevatten.

Naast het overduidelijke ethische vraagstuk in dit debat, komen er ook nog eens een aantal onaangename feiten bij kijken. Door de jaren heen (en buiten het onderzoek om) is al bewezen dat DNA wat sneller verouderd dan normaal zorgt voor een flink verhoogde kans op chronische ziektes op latere leeftijd.

Als je het ons vraagt zij dit soort onderzoeken nodig om de wereld een duwtje in de goede richting te geven. Doordat onderzoekers zich bezighouden met dit soort onderzoek wordt het voor ons – de gewone mens – duidelijker waar we aan toe zijn en hoe we met elkaar om moeten gaan. Dit bewijst maar weer eens dat geweldpreventie helaas nog steeds niet hoog genoeg op ons lijstje met prioriteiten staat.

 

Tags: ,

 

Meer Berichten in nieuws

 
 

Deel dit