Hoe warmer, hoe meer geweld

hitteUit onderzoek blijkt dat de gemoederen vaak sneller hoog oplopen als de gevoelstemperatuur boven gemiddeld ligt. Aldus, onderzoeker Solomon Hsiang tegenover het bekende wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het onderzoek bestond uit tientallen studies die keken naar rellen, wereldoorlogen, de val van rijken en beschavingen en zelfs lokaal huiselijk geweld. Daaruit kon worden opgemaakt dat er in ieder geval een factor was die constant mee veranderde naar mate de tijd verstreek en beschavingen te onder gingen, de temperatuur.

De val van de Maya’s, de Inca’s en zelfs Nazi Duitsland werden allemaal vergezeld door een relatief hoge temperatuurstijging voor die tijd. De onderzoekers hebben zelfs de relatie in een formule weten vast te leggen: voor elke halve graad Celsius dat de temperatuur stijgt boven het gemiddelde is de kans dat Afrikaanse stammen slaag met elkaar raken gestegen met ruim 11%. Zo word ook verteld dat het aantal geweldsmisdrijven in Amerika met ruim 4% stijgt naarmate het 3 graden warmer is.

Het klinkt natuurlijk bizar en er zijn tal van organisaties en onderzoekers die op het internet al het tegendeel weten bewijzen. Maar hoe dan ook, mocht het zo zijn dat het waar of niet waar is, wij geloven nog altijd heilig in het gezegde: Houd je hoofd koel.

 

Tags: ,

 

Meer Berichten in nieuws

 
 

Deel dit