Groene bushokjes

091017.groene-abriIn Eindhoven is een aantal jaar geleden een experiment gehouden met de zogenaamde Groene Bushokjes. De Green Tech bushokjes waren initieel bedoeld om de stad letterlijk van meer groen te voorzien door in plaats van reclame borden planten neer te zetten.

Hieronder zie je een filmpje met de betreffende bushokjes bij de lichttoren van Eindhoven. Het lijkt erop dat de bevolking positief reageert op het groen in de bushokjes. Wij zijn helemaal voor natuur en een goede harmonie tussen natuur en cultuur, maar wat ons vooral aansprak in dit idee was iets heel anders.

Hoewel het initiële idee was om de stad van meer groen te voorzien, hadden de bushokjes nog een ander verassend effect. Een andere versie van de hokjes, waar je planten tussen de ruiten van de hokjes werden geplaatst stonden een paar weken vlakbij het PSV stadion. Het is geen toeval dat hier dan ook regelmatig bushokjes vernield worden door feestende of boze supporters.

Maar de bushokjes met planten tussen het glas bleven wonder boven wonder gespaard. Waar het glas van alle omliggende hokjes weer totaal aan scherven lag waren de groene hokjes de volgende ochtend nog gewoon heel.

Uit onderzoek blijkt dat mensen – zelfs vandalen! – niet zomaar planten kapot gaan maken. In een dronken en boze toestand blijken platen toch een rustgevende sfeer uit te stralen. Wanneer bekende relschoppers werd gevraagd waarom ze de groene hokjes met rust lieten was het antwoord: ‘je gaat niet zomaar planten kapot trappen, dat doe je gewoon niet’

 

Tags: , ,

 

Meer Berichten in nieuws

 
 

Deel dit