Drones nemen politie gevaarlijk werk uit handen

bron: ANP

bron: ANP

De Nederlandse politie maakt steeds vaker gebruik van drones. Een drone is klein helikoptertje of vliegtuigje dat zelfstandig (door middel van GPS) kan vliegen. Op de drone is een (warmte)camera bevestigd. De drones komen vaak negatief in het nieuws, bijvoorbeeld wanneer ze een oorlogsslachtoffer maken, maar het is toch ook zeker een handige uitvinding.

Meer veiligheid dankzij drones

Drones worden onder andere ingezet bij gevaarlijk politiewerk, in de journalistiek en bij (natuur)rampen. Hier doen zich vaak risicovolle situaties voor waarbij de drones extra veiligheid kunnen geven. Dankzij de snelle en wendbare drones worden er geen mensenlevens in gevaar gebracht. De drones kunnen ongezien overal komen waar mensen niet kunnen komen. Journalisten kunnen op deze manier bijvoorbeeld vanaf een veilige afstand verslag doen van ontwikkelingen in een oorlogsgebied en de politie kan door middel van drones gevluchte criminelen volgen.

Drones helpen bij opspeuren wietplantages

Wat je tegenwoordig ook vaak ziet, is dat drones, met veel succes, worden ingezet bij het opspeuren van cannabisplantages. De drones vliegen, uitgerust met warmtecamera’s, over leegstaande panden en weilanden. Omdat bij de meeste wietplantages gebruikt wordt gemaakt van groeilampen signaleert de drone een duidelijk warmteverschil. De drone maakt dan beelden vanuit de lucht en stuurt deze vervolgens door naar een computer. Het is echter niet vreemd dat er regelmatig cannabisplantjes binnenshuis worden gevonden, want in Nederland kun je volledig legaal tot vijf cannabisplanten per huishouden in bezit hebben. Wietzaden kunnen volledig legaal gekocht worden in growshops en online zadenhuizen, waarbij de laatste vaak een breed aanbod hebben van gefeminiseerde, autoflowering en medicinale soorten.

Moderne politie

De Nederlandse politie is op diverse fronten aan het innoveren. Dit doen ze niet alleen door middel van drones, maar sinds 28 september 2013 heeft de politie ook alle woninginbraken online gezet. Dit geeft een goed beeld van het aantal woninginbraken in de buurt en dat zou mensen alerter maken op verdachte personen of gebeurtenissen. Het lijkt erop dat de politie aan het moderniseren is, waardoor ze nog grondiger en doelgerichter te werk te kunnen gaan.

 

Tags: , , ,

 

Meer Berichten in nieuws

 
 

Deel dit